X
Feedback

Fijn dat u ons wilt helpen!

Elke dag zijn we bezig om onze website te verbeteren. In alles wat we doen is het ons doel om de website zo eenvoudig en overzichtelijk mogelijk te maken. Tips en suggesties zijn dus altijd welkom!

Bedankt voor uw feedback! Uw mening is waardevol voor ons.

Goede (financiële) voornemens

Het einde van het jaar is weer in zicht en vaak is dit het moment waar mensen gaan nadenken over de goede voornemens voor het aankomende jaar. Denk aan gezonder leven, meer sporten of een nieuwe taal leren. Met andere woorden: een nieuw jaar, een nieuwe start! Ook een goed moment om de financiën uit te pluizen en ook nieuwe financiële doelen te stellen.

Wanneer u naar uw huishoudboekje en de plannen voor komend jaar kijkt vallen er vast zaken op: misschien ziet u onnodige uitgaven in de afgelopen maanden, heeft u behoefte aan een hogere buffer of komt er een vakantie aan waar u graag voor wilt sparen. Neem uw financiële situatie eens goed onder de loep en bepaal welke doelen u voor ogen heeft. Een aantal voornemens kunnen zijn: 

  • Impulsaankopen verminderen;
  • Starten met sparen, of een hoger bedrag sparen;
  • Alle betaalachterstanden oplossen;
  • Geen gebruik meer maken van achteraf betalen (Klarna en Afterpay).

Heeft u uw doelen en voornemens in kaart gebracht? Dan is het nu de kunst om het vol te houden. Vaak vallen mensen weer terug in hun oude, vertrouwde gewoontes. Maar, u maakt de voornemens niet voor niets. Dus hoe zorgt u er nu voor dat de goede voornemens niet ondergesneeuwd worden door uw dagelijkse routine?

  1. Noteer de doelen – De kans dat u uw doelen haalt is een stuk groter wanneer u ze opschrijft. Wanneer u uw doelen op papier schrijft worden ze zichtbaar en een stok achter de deur. Stel bijvoorbeeld een spaarplan op of plak een lijstje met uw doelen op de koelkast. Tip: Stel een foto van uw spaardoel in als achtergrond op uw telefoon. Bijvoorbeeld een nieuwe auto of vakantiebestemming. Dit herinnert u er iedere keer weer aan waar u voor spaart.
  2. Maak doelen concreet - Een doel als ‘Ik wil meer sparen’ is lastig vol te houden. Want wat is meer sparen? U weet dus niet wanneer u uw doel behaalt en wat er moet gebeuren om uw doel te behalen. Wees dus concreet. U kunt hiervoor bijvoorbeeld de SMART-methode gebruiken.
  3. Bedenk een plan – Een plan helpt u om uw doelen overzichtelijk en haalbaar te maken. Zo weet u precies welke stappen u moet zetten om uw doel te behalen. Dit zijn kleinere subdoelen. Het behalen van een subdoel geeft u de motivatie en het zelfvertrouwen om uw voornemens vol te houden.
  4. Volg de vooruitgang – De maandelijkse stappen van 5 euro lijken misschien niet veel, maar de resultaten op lang termijn maken zeker verschil. Voor uw motivatie is het daarom belangrijk om regelmatig te zien hoe ver u al bent gekomen. Daarnaast kunt u makkelijk uw plannen bijstellen wanneer toch blijkt dat ze niet meer aansluiten bij uw financiële mogelijkheden.

Het opstellen van een plan en doelen bedenken is vaak niet zo moeilijk. Het volhouden is een stuk lastiger. Zorg er in ieder geval voor dat u uw inkomsten en uitgaven overzichtelijk heeft. De gratis Buddy app kan hierbij helpen. Zo weet u iedere dag, week of maand precies wat u uit kunt geven. En daar is het begin al mee gemaakt!

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.